DESPRE SOMAJUL TEHNIC – banii primiti de la ANOFM se vor plati salariile angajatilor si contributiile

Deci din banii primiti de la ANOFM se vor plati salariile angajatilor si contributiile !

AGERPRES: Indemnizaţia va fi plătită direct angajatului, sau angajatorului?: Indemnizaţia va fi plătită direct angajatului, sau angajatorului?

Victor Picu: Banii vor fi plătiţi angajatorului, iar angajatorul va plăti mai departe salariul angajatului.

AGERPRES: Aţi spus că după 1 aprilie se vor depune actele?: Aţi spus că după 1 aprilie se vor depune actele?

Victor Picu: Da, prin e-mail. Bine, şi de acum se pot lua informaţii prin e-mailul respectiv, acesta e pus deja la dispoziţie, dar ordonanţa spune foarte clar că se va plăti luna prezentă pentru luna trecută. Avem următorul caz – decretul a intrat în vigoare pe 16 martie, şi avem plăţile între 16 martie şi 31 martie, şi plăţile de pe 1 aprilie şi 15 aprilie. Şi atunci, pentru a beneficia de plata acestei jumătăţi de lună, angajatorii pot depune aceste cereri de pe 1 aprilie.

AGERPRES: Iar primele plăţi când vor fi făcute?: Iar primele plăţi când vor fi făcute?

Victor Picu: Primele plăţi vor fi făcute în cel mai scurt timp. Ordonanţa vorbeşte de maxim 30 de zile. Noi ne vom îngriji să plătim foarte repede aceşti bani. 30 de zile este un termen maxim, nu minim, este un termen reglementat prin ordonanţă. Depinde foarte foarte mult şi de câte solicitări vor fi pe acest proiect. Una este să procesezi câteva zeci, sute de mii, alta este mai multe. Depinde foarte mult. Termenul legal este de 30 de zile, noi vom încerca să plătim mult mai repede, cel puţin pentru luna martie, pentru că pentru cealaltă, pentru prima jumătate a lunii aprilie, avem destul timp să plătim.

AGERPRES: Adică estimaţi să faceţi plăţi în aprilie?: Adică estimaţi să faceţi plăţi în aprilie?

Victor Picu: Da, plăţile se vor face în aprilie.AGERPRES: Cea de-a doua categorie de firme, cele afectate de situaţia economică dar care nu au fost vizate direct de decret, ce ar trebui să facă pentru a obţine indemnizaţia pentru şomaj tehnic?: Cea de-a doua categorie de firme, cele afectate de situaţia economică dar care nu au fost vizate direct de decret, ce ar trebui să facă pentru a obţine indemnizaţia pentru şomaj tehnic?

Victor Picu: Sunt două condiţii cumulative – prima e să aibă încasări cu 25% mai puţin decât media lunilor ianuarie şi februarie, iar a doua condiţie este să nu aibă bani pentru salarii. Această măsură cu privire la aceşti angajatori este pentru cei care îşi doresc să menţină oamenii şi să nu îi disponibilizeze, iar statul vine în ajutorul lor să plătească aceste indemnizaţii, aceste sume pentru şomajul tehnic. Asta înseamnă că ei nu au bani pentru acest şomaj tehnic, deci este o condiţie cumulativă împreună cu cea de mai sus.

AGERPRES: Angajatorul va certifica aceste două condiţii printr-o declaraţie?: Angajatorul va certifica aceste două condiţii printr-o declaraţie?

Victor Picu: Da, printr-o declaraţie pe proprie răspundere. Tocmai pentru a nu crea o birocraţie în plus, pentru a nu face verificări în plus o altă instituţie a statului, cum ar fi ANAF, sau poate alte ministere, noi şi legiuitorul am plecăm de la premiza de bună-credinţă a angajatorului, că îndeplineşte cele două condiţii.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/03/24/interviu-picu-anofm-banii-pentru-somajul-tehnic-ajung-pentru-toata-lumea-ne-pregatim-pentru-un-milion-de-persoane–472645?fbclid=IwAR2q4IwCkva5nOimZExBC6_LlKD0UnJ2-XRgbbTwcoVbe233h40-Ih9RStA