Lucruri de știut pentru înființare SRL

Pentru înfiinţarea unei firme trebuie să ştii încă de la început că ai nevoie de timp și răbdare. La acestea adaugă câteva cunoştinţe despre subiect, dar şi ceva resurse financiare. Până anul acesta unul dintre contraargumentele pentru înființarea unui SRL era acela al cheltuielilor de constituire. De la 1 februarie 2017 costurile de înființare SRL s-au redus substanțial după eliminarea unor taxe la Registrul Comerțului. Aşa că cel puțin din acest punct de vedere poți fi ceva mai relaxat.

Denumirea firmei și rezervare la Registrul Comerțului

Odată ce te-ai hotărât ca firma să aibă ca formă juridică SRL, următorul pas este alegerea denumirii. Sfatul nostru este să iei în serios acest pas, să alegi un nume reprezentativ, care să inspire încredere și seriozitate. Pentru că sigur nu vrei ca mai târziu să mai pierzi timp important pentru a schimba numele societății.  Chiar dacă pare ceva superficial, deseori partenerii de afaceri pun preț și pe acest lucru atunci când își aleg colaboratorii. Înainte să mergi la ONRC, scrie o listă cu mai multe nume de firmă pentru că există posibilitatea ca acea denumire să fie deja în piață.  Verificarea valabilității numelui se poate face personal la Registrul Comerțului, dar și online. Rezervarea denumirii este valabilă 3 luni, așa că ai timp suficient timp să te ocupi de restul problemelor.

Obiectul de activitate și codurile CAEN pentru SRL

Atunci când începi o afacere vei fi axat pe un obiect de activitate și este bine să-l setezi ca domeniu principal. Însă în alegerea codurilor CAEN ce vor fi înscrise în actul constitutiv este de preferat să nu te rezumi la unul. Fii prevăzător și proiectează-ți evoluția firmei! În acest mod vei putea să-ți dai seama de lista de coduri CAEN de care societatea va avea nevoie.

Actul constitutiv și înregistrarea la Registrul Comerțului

Pentru redactarea actului constitutiv ai nevoie de toate datele firmei: asociați, denumire, sediu social, capital social, obiect de activitate, etc. Sediul social poate fi stabilit fie într-o locație ce se află în proprietate ta, caz în care ai nevoie de un extras de cartea funciară, fie într-o locație închiriată sau pentru care închei un contract de comodat.

De asemenea, la ONRC vei avea de depus și dovada deschiderii unui cont bancar pe numele firmei înființate. În acesta trebuie să se regăsească suma menționată în actul constitutiv ca fiind capital social.

După depunerea documentelor la Registrul Comerțului vei obține Certificatul de înregistrare. Dar ATENȚIE, firma NU va putea funcționa decât după publicarea în Monitorul Oficial!

În parcurgerea pașilor prezentați poți întâmpina diferite probleme (de la un plan de afaceri greșit, până la întocmirea greșită a documentelor) ce vor amenința șansele de succes ale firmei tale. În acest sens, echipa ContaDB te poate sprijini atât pentru înființare SRL cât și în construirea și dezvoltarea unei afaceri cu viitor.