Servicii de contabilitate – Costuri

„De ce cheltui așa mult cu serviciile de contabilitate? Îți recomand eu un contabil mai ieftin și care face aceleași lucruri!”  Dacă ești antreprenor de ceva timp, sigur te-ai întâlnit cu această situație de multe ori. Dacă ești nou în acest domeniu, fii sigur că vei avea cel puțin o dată o astfel de discuție!

Odată ce ai înfiinţat o firmă vei dori ca aceasta să aibă cheltuieli cât mai mici şi vei urmări să reduci costurile serviciilor sau produselor de care ai nevoie. Dar cât de conștient eşti de riscurile la care te supui? Eşti cu adevărat pregătit să îţi asumi consecinţele alegerii unor servicii sau produse de o calitate îndoielnică? Acestea sunt câteva întrebări la care trebuie să-ți găsești răspunsuri și în cazul alegerii furnizorului de servicii de contabilitate

Contabil salariat sau expert contabil?

Dacă ai discutat deja cu un expert contabil și ți se pare că tariful cerut pentru serviciile lui este prea mare, încearcă să faci calculul pentru cât te-ar costa să angajezi o persoană în funcția de contabil. Cheltuiala s-ar ridica la cel puțin 1450 lei, iar asta doar în cazul în care salariatul tău s-ar mulțumi cu salariul minim pe economie. Lucru ce este puțin probabil. La această sumă se adaugă și contribuțiile tale ca angajator, iar în final cheltuiala lunară va fi cu mult mai mare.

De asemenea, trebuie să te gândești că un salariat are dreptul legal la un concediu anual. Un drept pe care nu-l vei putea refuza indiferent cât de mare este nevoia ca el să fie la birou. În perioada în care el lipsește vei avea nevoie de cineva care să se ocupe de contabilitate. Un departament atât de important nu poate rămâne gol. Activitatea firmei trebuie să se reflecte în contabilitate.

Colaborarea cu un expert contabil se bazează pe un contract de prestare servicii în care va fi precizată suma fixă pe care o vei datora lunar. Nu vei avea de plată alte contribuții către bugetele de stat și nu vei avea nevoie de o altă persoană.

Tarife mari vs Riscuri mari

Tarifele practicate de către contabili diferă în funcție de complexitatea activității și de numărul documentelor pe care le au de prelucrat pentru firma ta. Însă aceasta nu este o regulă generală. Un expert contabil este membru CECCAR, participă la cursuri anuale obligatorii sau opționale, studiază suplimentar pe cont propriu. Acesta este la curent cu schimbările de legislație și norme și nu în ultimul rând investește în formarea profesională continuă. Pe cale de consecință logică, expertul contabil va emite pretenții financiare mai mari decât un contabil care nu se preocupă de aceste aspecte. Expertul contabil este conștient de valoarea și de calitatea pe care serviciile sale le-au dobândit și va taxa proporțional.

Colaborarea cu un simplu contabil este o cheltuială ceva mai mică, dar pentru acțiunile căruia vei răspunde tu ca administrator, iar firma ta va suporta consecințele oricărei greșeli. În cazul în care contabilul tău nu respectă legislația pentru că nu o cunoaște suficient, nu este informat sau nu are capacitatea de a o înțelege, el nu va răspunde pentru amenzile ce vor fi aplicate firmei tale. Nu vei întâmpina aceste probleme dacă vei avea un contract cu un expert contabil sau o firmă de contabilitate. Expertul contabil nu numai că stăpâneşte foarte bine legislaţia şi operaţiile contabile, dar are capacitatea de a-ţi explica modul în care acționează, în așa fel încât tu să fii permanent în controlul situației.

Te poate salva contabilul de o decizie greșită?

Costurile nu sunt generate doar de greșelile sau dezinteresul contabilului ci și de neluarea unor decizii la momentul potrivit. Englezii îi spun ”bad timing”, noi i-am putea spune oportunități nevalorificate. Există momente în care veniturile unei firme pot fi crescute printr-o singură decizie, dar tu să nu vizualizezi această posibilitate. Un profesionist poate vedea o astfel de șansă și te poate îndruma să o fructifici. Deseori consilierea pe care un expert contabil ţi-o poate oferi valorează chiar mai mult decât contabilitatea în sine.

ContaDB este o firmă membră CECCAR, responsabilă, de prestigiu, care pune pe primul loc bunăstarea firmei tale şi evoluţia acesteia. Nu ne rezumăm la ţinerea contabilităţii în stil clasic ci îţi oferim sprijin şi consiliere în orice problemă de natură financiară şi fiscală.