beneficiaru real

In Monitorul Oficial nr.1013 / 30.10.2020 s-a publicat OUG 91/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor, precum si a persoanelor juridice inregistrate in registrul comertului, prin care s-a amanat termenul de depunere a declaratiei privind „beneficiarul real

Termenul de depunere a asa-zisei „declaratii privind beneficiarul real” care urma sa expire in 1 noiembrie 2020, a fost amanat din nou.

Prin urmare, in cazul ONG-urilor care nu au depus acea declaratie, nou termen este de 90 de zile de la incetarea „starii de alerta”.

Acelasi nou termen de 90 de zile de la incetarea starii de alerta este instituit si pentru obligatia SRL-urilor, SA-urilor si altor categorii de persoane juridice supuse inscrierii in Registrul Comertului de a depune „declaratia privind beneficiarul real” conform cerintelor introduse prin Legea 129/2019, in cazurile in care entitatile respective nu sunt scutite de depunerea declaratiei (cum ar fi SRL-urile in care asociati sunt numai persoane fizice).

Aceasta amanare nu este valabila insa si in cazul ONG-urilor care se infiinteaza si nici in cazul firmelor pentru care legea nu prevede o scutire de la obligatia declararii „beneficiarului real”. Prin urmare in aceste cazuri declaratia privind „beneficiarul real” trebuie facuta odata cu depunerea documentelor de infiintare.

In cazul infiintarii persoanelor juridice functionand pe baza Legii 31/1990 privind societatile sau a altor categorii de persoane juridice supuse inscrierii in Registrul Comertului, declaratia privind „beneficiarul real” se depune la Oficiul Registrului Comertului.

 OUG 191/2020 prevede ca declaratia poate fi:

  • „sub semnatura privata” sau
  • data in fata functionarului de la Oficiul Registrului Comertului, sau
  • atestata de un avocat ori autentificata de un notar public,

Depunerea declaratiei privind „beneficiarul real” se poate face:

  • fie prin posta clasica sau curier,
  • fie personal sau prin reprezentant, la sediul Oficiului Registrului Comertului,
  • fie prin mijloace electronice, caz in care documentele trebuie semnate electronic.