Taxa pe valoarea adăugată este un subiect sensibil pentru orice antreprenor, fie că este unul cu experiență sau începător. Motivul principal este că acest impozit indirect implică depunerea multor formulare pentru declararea operațiunilor și necesită mare atenție în contabilitate. Alegerea de a fi plătitor de TVA sau neplătitor de TVA poate fi făcută la înființarea firmei sau ulterior, în funcție de cifra de afaceri. Firmele ce au o cifră de afaceri anuală mai mare de 220.000lei sunt obligate să fie plătitoare de TVA. De asemenea, pentru plătitorii de TVA, o alegere importantă este cea între a aplica TVA la încasare sau nu.
Să luăm cele două variante și să vorbim despre ele!
Firmă plătitoare de TVA
Așa cum menționam mai sus, o firmă devine obligatoriu plătitoare de TVA din momentul în care CA depășește 220.000 lei. Cu toate acestea, poți alege să fii plătitor de TVA chiar dacă veniturile firmei tale sunt mai mici decât plafonul. În acest caz vei avea de depus declarațiile ce țin de TVA lunar sau trimestrial:
– D300 ”Decont de taxă pe valoarea adăugată”
– D390 ”Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare”
– D394 ”Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional”
Înregistrarea ca plătitor de TVA este indicat să o faci atunci când ipostaza te avantajează:
- Dacă firma ta desfășoară activități intracomunitare încă de la înființare sau preconizezi asta în viitorul apropiat. – Achizițiile intracomunitare se supun regimului de taxare inversă,adică se înregistrează concomitent TVA deductibilă și TVA colectată, în final TVA suportată fiind zero. La fel se întâmplă și în cazul vânzării sau prestării de servicii în spațiul intracomunitar.
- Dacă valoarea achizițiilor de la furnizori plătitori de TVA este una mare. – Vei dori să poți deduce sumele aferente TVA-ului, nu să le incluzi în costul produselor și să suporți prețul integral.
- Dacă numărul clienților plătitori de TVA este mare. – Firmele plătitoare de TVA vor căuta să cumpere de la firme care sunt plătitoare de TVA pentru a echilibra situația dintre TVA deductibilă și colectată.
Cât timp cifra de afaceri a firmei tale este mai mică de 2.250.000lei vei putea aplica sistemul de TVA la încasare,adică nu vei datora TVA către bugetul de stat la emiterea facturii, ci la încasarea acesteia de la client. Dar este și o metodă de a te proteja în cazul în care ai clienți care întârzie să achite facturile.
Firmă neplătitoare de TVA
Statutul de neplătitor de TVA se pretează cel mai bine firmelor prestatoare de servicii, care nu au multe achiziții. De asemenea, este avantajos să fii neplătitor de TVA,dacă furnizorii și clienții sunt predominant firme neplătitoare de TVA. În acest caz nu vei înregistra TVA deductibilă și nici TVA colectată,adică nu vei ține socoteala taxei pe valoarea adăugată. Dacă nu contabilizezi TVA, implicit nici nu vei depune declarațiile fiscale ce țin de această taxă, deci vei avea mai puțină bătaie de cap cu birocrația. Atenție mare la evoluția cifrei de afaceri de-a lungul exercițiului financiar și încadrarea acesteia sub plafonul firmelor neplătitoare de TVA!
Pentru consultanță în materie fiscală, alegerea regimului de TVA, întocmirea și certificarea declarațiilor sau externalizarea serviciilor de contabilitate, contactează echipa ContaDB și vom găsi împreună cele mai bune soluții!