Ordonanța de urgență 82/ 16.11.2017 aduce modificări importante privind obligativitatea negocierii contractului colectiv de muncă.

OUG 82/2017 , publicată în Monitorul oficial nr. 902 din 16 noiembrie 2017, prevede derogări de la Legea Dialogului Social 62/2011, ce trebuie aplicate în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Este obligatorie inițierea negocierii colective în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017 (cu privire la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat), inițiere obligatorie indiferent de numărul de salariați ai societății.

Angajatorul are obligația de a iniția negocierea. Daca salariații nu au constituit un sindicat la nivel de unitate, negocierea are loc cu reprezentanții salariaților. În acest sens, angajatorul are obligația convocării salariaților care trebuie să-și desemneze reprezentanți.

Rezultatele întâlnirii cu reprezentanții salariaților se consemnează într-un proces-verbal, indiferent dacă negocierile vor continua sau nu.

Angajatorul trebuie să-și îndeplinească obligația de a iniția negocierea colectivă astfel încât în cazul unui control să poată să dovedească cu documente justificative îndeplinirea acestei obligații.

Este de asemenea obligatorie negocierea colectiva a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.

Neîndeplinirea în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 a acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.

Echipa ContaDB va urmări evoluția lucrurilor în următoarea perioadă și vom reveni cu informații imediat ce vor exista certitudini cu privire la obligativitatea negocierii contractului colectiv de muncă. Serviciile noastre de contabilitate și consultanță fiscală, salarizare și HR, îți pot fi de folos în dezvoltarea afacerii și activarea în interiorul legii.

Vile de vanzare direct dezvoltator